Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Fraze Na Engleskom Jeziku Koje Dispečer Koristi – Četvrti Deo

Sa ovim tekstom završavamo naš kratak opus osnovnih reči i pojmova na engleskom jeziku koje dispečeri koriste svakodnevno.

Ukoliko niste pročitali neke od prethodnih tekstova pozivamo vas da to uradite OVDE.

Hajde da se bacimo na posao sada!

1. Detention – Ako vozač zaglavi čekajući tri, četiri ili pet sati umesto prvobitno dogovorenih dva sata, to se smatra vremenom zadržavanja. Vreme zadržavanja oduzima bilo koje dodatno vreme potrebno da se završi utovar ili istovar pošiljke. Ovo plaćanje za zadržavanje obično dolazi sa strane pošiljaoca, a prevoznik naplaćuje naknadu za zadržavanje koliko god dugo jedan od njihovih vozača mora da ostane na lokaciji.

detention
detention

2. Lumper fee – je paušalna naknada koja se naplaćuje prevozniku kada pošiljaoc ili primaoc robe koristi radnike treće strane da pomognu u utovaru ili istovaru sadržaja prikolice. “Lumper”-i se često koriste u kompanijama za skladištenje hrane i distributerima namirnica. Ove naknade vozaču nadoknađuje pošiljalac ili posrednik za prevoz tereta.

lumper
lumper

3. Air chute – Otvori za vazduh su dizajnirani da usmeravaju vazduh unutar hladnjače u idealan protok kako bi se postigla konstantna temperatura u celom prostoru. Oni su pričvršćeni za krov prikolice, primaju vazduh iz rashladne jedinice i raspoređuju ga kroz bočne i zadnje strane.

air chute
air chute

4. Bobtail – kamion bez prikolice i većina vozača ne želi da vozi bobtail jer to znači da njihovi kamioni ne ostvaruju prihod.

bobtail
bobtail

5. Sleeper berth – ležaj u kabini kamiona gde vozač može leći da spava ili odmori od vožnje.
Vozači mogu da prilagode svoje rasporede za duže relacije i prelaze sa jednog na drugi kraj zemlje bez odlaska u hotel kako bi spavali, te time izbegavaju dodatne troškove dok su na putu.

sleeper berth
sleeper berth

6. Air brakes – Vazdušne kočnice na kamionu funkcionišu pomoću komprimovanog vazduha umesto hidraulične kočione tečnosti. Pošto veliki kamioni nose toliku težinu, oslanjaju se na vazduh jer se komprimovani vazduh može konstantno proizvoditi, za razliku od hidrauličke tečnosti koja zahteva dopunjavanje i može da curi, što dovodi do otkazivanja kočnica.

air brakes
air brakes

7. Blind spot – Mrtvi uglovi su oblasti oko vozila koje vozaču ne vidi posebno pomoću retrovizora. Mrtvi uglovi mogu biti opasni, jer vozači možda nisu svesni vozila oko sebe kada menjaju traku ili skreću.

blind spot
blind spot

8. Wide turn – Do širokih skretanja kamiona dolazi kada komercijalna vozila moraju da zauzmu dodatnu saobraćajnu traku da bi bezbedno završila skretanje. Kamioni koji prave široke zaokrete mogu krenuti sa druge pozicije. Kamion koji skreće udesno može zalutati u saobraćajnu traku levo od trake za desno skretanje kako bi izbegao vožnju u traku sa suprotnim saobraćajem.

wide turn
wide turn

9. Tandem axle – Kao što naziv implicira, prikolica sa tandemom ima dva seta osovina – jednu odmah iza druge. Dodatne gume omogućavaju prikolici da nosi veću težinu i da bude stabilnija pri velikim brzinama i uslovima na autoputu. Veća nosivost znači više prostora za sve što vučete.

tandem axle
tandem axle

10. Gross vehicle weight (GVW) – ukupna masa vozila (ili kombinacije vozila) uključujući njegov teret kada stoji i spremno za put koji je nadležni organ zemlje registracije proglasio dozvoljenim.

gross weight
gross weight

11. Payload – Nosivost kamiona se odnosi na maksimalni iznos težine koji možete bezbedno da dodate u tovarni prostor kamiona pored težine praznog vozila (ili težine praznog vozila). Kapacitet vuče se, s druge strane, odnosi na maksimalnu težinu koju kamion može da vuče nakon što se uračuna težina kamiona i bilo kojeg tereta.

payload
payload

12. Axle weight – masa osovine Federalno ograničenje težine za jednu osovinu u međudržavnom sistemu je 20.000 funti. Težina tandem-osovine—Ukupna težina na dve ili više uzastopnih osovina čiji su centri razmaknuti više od 40 inča, ali ne više od 96 inča. Federalno ograničenje težine tandem-osovine na međudržavnom sistemu je 34.000 funti.

axle weight
axle weight

13. Bridge law – 1974. prema Federalnom zakonu o putevima da bi se maksimalna bruto težina standardnog kamiona postavila na 80.000 lbs.

bridge law
bridge law

14. Conestoga – Conestoga prikolice su jedinstvene prikolice koje kombinuju raznovrsnost prikolica s ravnim platformama sa pokrivenošću i zaštitom prikolica sa suvim kombijem. Ovaj stil prikolice je opremljen uvlačivim zavesama od izdržljive cerade na metalnom okviru.

conestoga
conestoga

15. Pallet jack – ručni paletar je najosnovniji oblik viljuškara i namenjena je za pomeranje paleta u skladištu ili prikolici. Paletne dizalice su neki od najvažnijih alata koji se nalaze u skladištima i koriste se za transport malih tereta na kratke udaljenosti.

pallet jack
pallet jack

U našem kursu 100 FRAZA NA ENGLESKOM JEZIKU pokrivamo sve što vam je potrebno da bi zvučali poput profesionalca prilikom razgovora. Ne samo to, već smo vam u kursu spremili i obrasce pisane komunikacije sa brokerima i kamiondžijama. I ne samo to! Spremili smo vam i trikove koje koristimo u komunikaciji kao bi ostvariili personalnu konekciju sa drugom stranom što dovodi do lakšeg zaključivanja posla.

Pogledaj besplatne lekcije iz našeg kursa i budi bez straha da ćete znanje engleskog jezika kočiti na tvom putu da postaneš kvalitetan dispečer.

Sve što čini kvalitetnog dispečera koji odgovorno upravlja svojim vremenom, kvalitetno upravlja svojom flotom i aktivno održava stečene poslovne kontakte se nalazi u našem NAJKOMPLETNIJEM ONLINE KURSU ZA DISPEČERA.

Nama je trebalo samo 10 godina da skupimo ovo znanje i pretočimo ga u kurs kako bi bi mogli hodati utabanim stazama iza nas.

ZAPOČNI BESPLATNO
perm_identity
call
email
visibility