Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Dispatch nomads edition Barcelona

U momentu kada smo mi bukirali let iz Atine do Barselone, među jeftinijim opcijama za povratnu kartu je bio od avioprevoznika Vueling.
Let traje tek oko tri sata, ali odvojite barem još tri sata za njega jer su u sred leta gužve na aerodromu u Atini velike.

Ništa manje gužve nas nisu sačekale ni po sletanju. Iako je u Grčkoj vreme bilo toplo, subjektivan osećaj po sletanju jeste da je u Španiji nekako još toplije.

Vožnja taksijem od aerodroma do centra Barselone prolazi sa svim prozorima otvorenim u pokušaju stvaranja povetarca koji bi nas prirodno rashladio.
Smeštaj smo ciljali da bude što bliže samom centru, kako bi mogli obići što više.

Kako ovde idemo u izmenjenom, manjem sastavu, hotelska soba je bila sasvim dovoljna za sve naše potrebe. Kako smeštajne, tako i radne. Realno, jedan radni sto i stolica, dobra internet konekcija, to je to. To je sve što je potrebno da bi ste radili posao dispečera i baratali traženim informacijama.

Moram vam reći, neverovatno je koliko ovaj grad može da vam ponudi. Arhitektonski, istorijski, kulturno i sa velikim spektrom zabave na svom tanjiru. To su odavno prepoznali turisti iz Amerike, Engleske i ostalih zapadnih zemalja jačeg ekonomskog statusa pa su shodno tome i cene prilagođene njima. Cene su u odnosu na Grčku iz koje smo upravo sleteli u nekim momentima bile i duplo veće, što se nekako činilo neopravdanim.

Kada već vučemo tu paralelu Solun/Volos/Atina u odnosu na Barselonu, nekako mi se čini da su ugostitelji u Grčkoj jednostavno na jednom nivou iznad onih koje smo sreli ovde.
Verujem da je sama ta činjenica da je Barselona ipak grad od nekih 5 miliona stanovnika koji godišnje poseti preko 8 miliona turista, u neku ruku doprinela da se ugostiteljski objekti ponašaju poput neke masovne proizvodnje. Ne u smislu da svi izgledaju potpuno isto, već da vas uslužuju kao na traci i samo čekaju kada ćete ustati da bi mogli ugostiti nove turiste. Shodno tome, ne očekujte da će blagonaklono gledati na vas ukoliko sednete sa laptopom i poručite samo kafu, sa namerom da dobar deo dana provedete tu u radu. Barem ne u širem krugu centra ili oko neke od turističkih znamenitosti.

A njih ima na svakom ćošku maltene. Zahvalite gospodinu Gaudiju na tome. Ali bez šale, stvarno mu jedno veliko hvala. Kao mali, dok su drugi dečaci sanjali da budu gusari, kauboji ili astronauti, ja sam sanjao da postanem arhitekta. Taj san se nikada nije ostvario, ali je taj dečak u dalje negde budan u meni. Uvek se oduševim arhitekturom i to mi je posebno godilo na ovom putu. Spremite kvalitetne djonove, jer i pored genijalno rešenog metroa i gradskog prevoza, mi smo dnevno lako prebacivali 20 hiljada koraka.

Naoružajte se i strepljenjem i dobro isplanirajte svoje vreme. Redovi za ulazak u najpoznatije od ovih zdanja mogu biti poduži. Spremili smo vam par slika u galeriji i nadamo se da ćete uživati u njima koliko i mi dok smo ih “škljocali”. Ulaznice u veliku većinu ovih objekata se plaćaju i nisu među jeftinijima, ali vrede svake pare.

Za kraj, plaže. Sve plaže u gradu su tvorevina ljudskih ruku, to jest, nisu prirodne. Kako je sam grad luka, shodno tome je i dubina vode uz samo obalu velika. Do devedesetih godina prošlog veka većina priobalja je bila pustoš, ali su pre Olimpijade iz 1992 godine plaže potpuno transformisane u ono što danas mi kao turisti imamo priliku videti. Široke plaže, kilometrima dugačke, pomešane sitnim kamenom i finim peskom, pružaju raznovrsne tipove zabave na njima. Španci žive veoma aktivan socijalni život, tako da su retki momenti kada na plažama nećete videti ljude kako uživaju u suncu, kupaju se, opuštaju u nekim od barova ili bave sportom. Talasi su neizbežna stvar i hladna voda dodju kao pravo osveženje za toplu Katalonsku klimu. Malo ćete se mučiti sa peskom u kupaćem po izlasku iz vode ali budimo realni, to su sve slatke muke.
Ostanite sa nama jer je sledeća destinacija Pariz.

Kao i do sada, sledi par predloga ugostiteljskih lokala sa naše strane.

La Rita – jedan od stvarno boljih ugostiteljkih objekata u blizini “Casa Batllo”
https://andilana.com/locales/la-rita/

La Tavernicola – možda i najbolji Angus stejk koji smo probali u Barseloni
https://www.latavernicola.com/

Greenco – ukoliko ste raspoloženi za specijalitete od isključivo organske hrane, posetite ovaj restoran koji se nalazi na Placa Reial
https://greencobarcelona.com/

ZAPOČNI BESPLATNO
perm_identity
call
email
visibility