Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Dispatch nomads edition Paris

Iz Gaudijeve Barselone selimo se u grad svetlosti – Pariz. Leteli smo Barselona – Beč – Pariz. Cena karte je bila oko 100 eura po osobi u ekonomskoj klasi.

Po izlasku na aerodrom dočekalo nas je prijatnih 25 stepeni. Hvatamo metro i krećemo se u pravcu centra grada gde smo bukirali stan. Metro za dve klase lošiji od onog u Barsi ali koga to briga jer – u Parizu si!

Po izlasku iz metroa odmah nekako znas da si u Parizu… Na svakom ćošku prepoznatljivi café barovi, sjajna arhitektura i Parižani. Glasni, zanimljivo obučeni i stopljeni sa turistima.

Turista ima mnogo a to uopšte nije čudno jer Pariz nudi mnogo i u toku godine posete ga milioni turista. Preporuka za rentanje stanova putem aplikacije “Booking” jer je ovih dana jeftiniji od “Airbnb”.

Pariz je veliko iznenadjenje jer nismo očekivali da će nam se svideti na prvu. Obeležja grada ima mnogo i svako za sebe ostavlja poseban utisak. Ajfelova kula, Trijumfalna kapija, Luvr, Notr Dam, Mulen Ruž su “must” jer ako njih ne vidite kao da niste ni bili.

Pripremite udobne patike, dobru kameru i po svom nahođenu krenite da ih obilazite. Grad poseduje dobru metro i bus liniju što će vam dobro doći. Vredan pomena je deo grada Montmartr. Za Montmartre je zanimljivo reći da je bio stecište Pariskih ’boema’. Kada je Napoleon odlučio da napravi najlepši grad od Pariza, spojio je ovaj deo grada koje je bilo selo pre toga, i sever za kratko vreme postaje veoma popularan za zabavu i svratište umetnika iz celog sveta. Među njima su bili i Pikaso, Van Gog, Modiljiani… 

Sa njega se pruža pogled ka većem delu grada. Kao i svuda hrana je bila jedna od glavnih stavki, i imate više opcija da pregrizete dobar zalogaj. “Fast food”, “home made” opcija, i naravno, restorani koji su ujedno i najskuplja opcija. Pariz je skup grad i to je ono što možda može da vam donekle pokvari sliku o samom gradu… Prepun je raznoraznih lokala koji nude lokalnu kuhinju ili pak kuhinje drugih nacija.

Preporuka je izbegavati mesta blizu turističkih atrakcija jer tu cene postaju baš bespotrebno bezobrazno skupe. Već 3 ili 4 ulice dalje cene u ugostiteljskim objektima su potpuno druga priča i daleko prihvatljivije. Ono što svakako ujutru ne bi bilo loše da probate jeste klasika, kafa i kroasani. I nikako ne umačite kroasan u kafu jer francuzi to ne rade.

Loš kroasan nisam probao. Odlični su. Pariz su i pekare, odnosno poslastičarnice, gde u svako doba dana možete kupiti vaš omiljeni zalogaj. Ovo je jedna od glavnih navika Parižana u vreme pauze za ručak na poslu, povratku kući posle napornog dana ili večernjoj šetnji.

Café A – odličan za remote work, tih u poslepodnevnim časovima

Café Le Nemours – kafa, doručak, baget sendvičiLa Fronde – lokalni bistro, odličan odnos cena – usluga

​La Fronde – lokalni bistro, odličan odnos cena – usluga

Le Petit Marcel – klasičan francuski bistro, dobra atmosfera

Glace Bachir – najbolji sladoled, red pola ulice, malo ćeš sačekati

Ne bih više da vam pričam jer moj zaključak je da Pariz morate doživeti bar jednom u životu.