Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Dispatch nomads edition Santorini

Zahvaljujući jeftinim avio kompanijama odlazak na ovo Grčko ostrvo je sada mnogo pristupačniji nego ranije. Imate povoljne direktne letove celo leto iz Beograda do Santorinija a opcija koju smo mi izabrali je let iz Atine koji takodje može biti povoljan ako se malo ranije planira.

Druga opcija je da do Atine dodjete sopstvenim prevozom a posle se sa kolima ukrcate na trajekt i nastavite put ostrva. Zavisno koji ste tip i da li više volite da istražujete usput ili vam je brži dolazak do destinacije prioritet.

Svako ko je čuo za ovo ostrvo je verovatno čitao sve geografske pojedinosti što se tiče ovog ostrva. Mi ćemo vam pisati kao smo ga mi doživeli…
Prvo kada sletite možda se nadjete u čudu jer se aerodorom nalazi dalje od svega onoga sto ste videli na društvenim mrežama. Pored na instagramu prikazanih belih kuća plavih krovova, zapravo samo ostrvo je mnogo više od toga.

Nama je prvi veliki utisak ostavila količina svetlosti na ostrvu. Kao da je neko pojačao sjaja sunca na maksimum. Vetar duva maltene neprestano i nekako je neizbežan i neophodan, jer su bez njega temperature mnogo teže za podneti. Barem nama…

Da li zbog toga što je okruženo morem ili što je celo od vulkanske zemlje i kamena, sam vazduh je nekako poseban i durgačiji… Ostrvo je malo i možete ga obići celo samo ako to želite.Dostupan je autobuski prevoz (gradski) i imate više mogućnosti za rentiranje skutera, kola, kvadova…

Ono sto je specifično za ostrvo je da nema velikog rastinja zbog podneblja (ukoliko niste izguglali pre nas za Santorini se veruje da je to Atlantida koja je erupcijom vulkana nestala) tj. vulkanskog tla na kojem se nalazi. Kada smo već kod vulkana naša topla preporuka je da posetite ugašeni vulkan koji se nalazi u neposrednoj blizini ostrva. Do njega se stiže brodićima koji možete pronaći kao deo fakultativnih ekskurzija na ostrvu. Imaćete osećaj da ste došli na drugu planetu jer na vulkanu nema aktivnog života dok miris sumpora koji nastaje isparavanjem vode koja okružuje vulkan celoj slici daje neku marskovsku notu.

Usled velikog broja sunčanih dana na ostrvu je prvenstveno zastupljena vinova loza koja je takodje specifična jer raste prizemno i uvija se kružno. Sve ovo vam govorimo da bi trebali odvojiti vreme, obići i isprobati zaista sjajne vinarije i vinske podrume koji se mogu naći na bezmalo svakom koraku. Ukoliko se nađete u prilici, probajte tradicionalna santorijanska vina. Verujte nam na reč, nećete se pokajati.

Rekli smo da nećemo puno detaljisati oko mesta koja ste već sigurno i sami videli to su uglavnom centralni delovi grada gde je uvek gužva i zaista mozete pronaći mnogo sjajnih kadrova za slikanje. To ostavljamo vama da sami istražite.

Ono što je nezaboravno je zalazak sunca o kome je suvišno pisati. Jednostavno, potrebno ga je doživeti a idealno bi bilo da to uradite negde van centralne gužve. Naš predlog je seoce Imerovolji koje poseduje sjajne restorane i mirne kafiće gde možete kao i mi, raditi ali i uživati u pogledu na vulkan, more i sunce.

Lokalne taverne su bile naš izbor jer verujemo da su mesta gde jedu meštani najautentičnija i da donose pravi ukus Grčke. I možemo vam reći da smo zaiste uživali. Preporučujemo vam  izlet do mesta Oia završite u pristaništu u podnožju gde se nalaze sjajne taverne sa uvek svežim i tradicionalnim ukusima.

Plaže su uglavnom crne ali potražite i crvenu, kao i belu i malo istražite i uživajte u sjajnom moru jer ovo ostrvo zaista nisu samo prelepe crkve i kuće za slikanje.
Još jedna zanimljiva stvar koju smo smo saznali je da po ostrvskoj tradiciji svaka veća porodica ima svoju ličnu crkvu.

Zaključak je da smo od ostrva dobili mnogo više nego smo očekivali. Cene na ostrvu variraju što se tiče bukvalno svega tako da istražujte i izbegavajte mesta gde je velika gužva.
Vaš novčanik če vam biti zahvalan…