Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Programer ili dispečer

ŠTA JE POTREBNO DA BISTE POSTALI PROGRAMER?

Programiranje jeste tražen i odlično plaćen posao u svetu digitalne današnjice.

what do you need to become a programmer
what do you need to become a programmer

KAKVO JE PREDZNANJE POTREBNO?

Da bi neko postao programer mora posedovati opštu kompjutersku pismenost i razumevanje o osnovama rada računara, interneta, mrežnih modula, kao i mobilnih uređaja koji preuzimaju primat naše svakodnevnice.

Koncepti radne i opšte memorije (RAM) i (HDD/SSD/MMC), grafičke kartice (GPU), procesora (CPU) su hardverski delovi koji vam jednostavno moraju biti poznati, kao i operativni sistemi poput Linux, Windows, MacOS, Android i IOS, kao i procese koji se dešavaju u interakciji hardvera i softvera.

Ne trebate biti Ajnštajn u matematici ali morate poznavati pojmove poput petlji, varijabli, uslova, funkcija jer se u principu posao programera odnosi na rešavanje matematičko-logičkih problema

Poznavanje engleskog jezika je do te mere neophodno da je eliminatorno. Kako je u pitanju “živa” tematika koja se svakodnevno ažurira novitetima, koji se objavljuju na engleskom jeziku, da bi ste bili u toku sa poslom morate ga znati. 

KOLIKO VREMENA JE POTREBNO ODVOJITI DA BI POČETNIK RAZUMEO OSNOVE PROGRAMIRANJA?

Učenje programiranja traži veliki deo vaše svakodnevnice i zahteva od vas da se obavežete na jedan duži vremenski period, od više meseci pa i godina. Iluzorno je misliti da se bilo koji programski jezik može naučiti u roku od dva ili tri meseca.

how much time do you need
how much time do you need

 

ULAGANJE U OPREMU JE NEIZBEŽNO

Da bi ste se bavili programiranjem, morate uložiti u opremu. Nije moguće raditi sa maminog starog kompjutera na kojem ona igra pasijans. Takođe, nije moguće raditi ni sa novog novcijatog kompjutera najnižih performansi. Tako da, odrešite kesu ako planirate tim putem ići. 

VARIJABILE, IZMENE, RAZLIČITE OPCIJE I DOPUNE OSNOVNOG ZNANJA PROGRAMERA

Nakon što naučite jedan programski jezik nećete biti ekstremno interesantni tržištu rada. Koliko god dobar majstor bio, samo jednim alatom ne može završti svoj posao. Kompjuterski jezici su alati u rukama programera, i morate baratati sa više njih kako bi popravili svoje šanse sa zaposlenjem. 

Za početak tu su HTML i CSS, kao i JavaScript, PHP, Python, Java i  SQL pa izvolite, birajte. 

A KAKO IZGLEDA JEDNOM POČETNIKU DA KRENE PUTEM KURSA ZA DISPEČERA?

Sa druge strane, da bi postali dispečer, zahtevi pred vama su daleko manji. Put do ostvarenog dispečera je manje-više linearan, predvidiv i jednostavan, što služi kao kontrast trnovitom putu do ostvarenog programera. 

become truck dispatcher
become truck dispatcher

POTREBNO PREDZNANJE BEZ KOJEG NE MOŽETE

Kada pričamo o kompjuterskoj pismenosti unutar ove industrije i posla dispečera, koriščenje internet pretraživača, imejla i bilo kojeg PDF editora je sve što je jednoj osobi potrebno. A to je manje-više nešto sa čim svako, ko koristi društvene mreže, ume da barata.

POSEBAN SOFTVER KOJIM SE DISPEČER SLUŽI

Ono što razlikuje dispečera od prosečnog internet korisnika jeste nekolicina softvera koji on na dnevnoj bazi koristi, a o kojem u detaljima pričamo unutar kursa. Dok posao programera zahteva intuitivno razmišljanje koje ne može da se nauči, nego se stvara vremenom (kao i pri učenju stranog jezika), posao dispečera se ne susreće sa ovim problemima. Nakon završene obuke i upoznavanja sa svim softverima neophodnim za ovaj posao, vi ste spremni za zaposlenje

SVO POTREBNO ZNANJE NA JEDNOM MESTU, SLOŽENO ZA TEBE

Kod programiranja se susrećemo i sa prezasićenošću tržišta kurseva, gde je 80% kurseva osnovno znanje koje se može pronaći sa jednom Google pretragom, dok 20% predstavlja kvalitetan i sadržajan materijal.

Kod posla dispečera za američko tržište, javlja se potpuno drugi problem – manjak informacija.

Kursevi ili eseji usmereni ka ovoj industriji ne postoje, što je i glavni razlog zbog kojeg smo odlučili osnovati trening koji obuhvata sve, od papirologije, regulacija unutar zemlje pa sve do poslovnog engleskog usmerenog za ovaj posao. 

JEDNOM NAUČENO, ZAUVEK PRIMENJIVO

Odgovornosti dispečera za logistiku kopnenog transporta i način na koji se obavlja je još jedna tačka koja se ne menja. Ovo je bitno napomenuti, jer je mnogima najveća mana IT industrije to što stalno morete da budete u toku sa novim promenama unutar jezika u kom radite, kao i advokat koji stalno mora da bude u toku sa novim zakonima koje država izmenjuje.

Sve što naučite na ovom kursu za dispečera je direktno primenljivo danas, sutra, za 6 meseci, pa i za 2 godine. Ovo dolazi od nekoga ko je u industriji više od 7 godina, i posao radi na isti način danas, kao što je to radio u 2015. 

Detaljne informacije o ovom zanimanju koje je jedne od tek nekoliko svetskih esencijalnih industrija možeš dobiti registrovanjem na MY-CER.COM gde dobijaš pristup besplatnim lekcijama koje bliže objašnjavaju sve o samom kursu i zanimanju dispečera.