Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Šta je to “dispečer” (stručno: disponent)?

Šta je to “dispečer” (stručno: disponent)?

Karijera dispečera kamiona može biti izuzetno unosna, ali opet nimalo naivna i bez sopstvenih borbi. Morate biti upoznati sa različitim vrstama opreme, od delova za kamione i prikolice do predmeta koji se koriste za obezbeđenje tereta, kao i propratne papirologije i tako dalje. Da ne spominjemo različite vrste vozača, sertifikate, propise u vezi sa određenim teretom i tako dalje. Ali ne bojte se. U ovom članku, naš cilj je da demistifikujemo poziciju dispečera kamiona, a možda čak i da vas ubedimo da to postanete jedan!

Različiti tipovi dispečera

Uopšteno govoreći, prepoznajemo dva tipa dispečera kopnenog transporta unutar Amerike. Imamo nezavisnog dispečera, i onog koji radi za firmu.

Nezavistan dispečer često radi sa nekoliko različitih vozača koji ni na jedan način nisu povezani, i sa svakim ima određeni dogovor.

Dok drugi dispečer, koji radi za firmu, radi sa flotom vozača koju mu ta firma dodeli, i olakšava mu posao sa pravne strane jer svi kamioni voze pod imenom jedne firme (što za prvog dispečera nije slučaj). U oba slučaja, dispečer ili disponent u ovoj oblasti je osoba koja ima određeni kapacitet kamiona, čiji je posao da pronađe odgovarajući teret za iste.

Ovu poziciju ne treba mešati sa brokerom – osobom koja ima teret, a traži kapacitet kamiona da se pobrine za taj teret.

„Ponekad se uloge i odgovornosti između dispečera i brokera preklapaju, ali su suštinski različite. Broker (posrednik tereta) je više kao generalni direktor hokejaškog tima, dok je dispečer (otpremnik tereta, disponent) više kao trener. I jedno i drugo igra važnu ulogu, ali dispečer ima praktičniju ulogu na prvim linijama, dok je broker više u pozadini.”

dispatcher types
dispatcher types

Radne obaveze dispečera

Funkcija dispečera kamiona je da upravlja teretom u ime prevoznika. Ovo uključuje pronalaženje optimalnih opcija putem različitih oglasnika na internetu kao i ličnih veza, pregovaranje sa brokerom i na kraju dodeljivanje vozača i organizovanje njihovih ruta. U mnogim situacijama, posao dispečera može uključivati i pozadinske zadatke kao što je provera vozačevog elektronskog tahografa (ELOG-a) i praćenje njegovog radnog vremena. U zavisnosti od obima posla određenog dana, dispečer ponekad može da radi u okruženju sa visokim tempom, obrađujući preko 100 poziva danima kada su radne obaveze u usponu. Vi tu služite kao referentna tačka za vozače koji su trenutno na putu, kao i za brokere čije ture prevozite. Sve se svodi na organizaciju, koja je ključna u logističkoj industriji. Komunikacione i kompjuterske veštine su plus, kao i organizaciona sposobnost za rukovanje aktivnostima, koordinacije rasporeda i ruta.

Postoje neka opšta pravila kada je u pitanju pozicija dispečera kamiona. Imajući to na umu, moramo napomenuti da će se stvarne dužnosti razlikovati od kompanije do kompanije. U manjim kompanijama, možda ćete morati da rezervišete terete, pratite ih i pribavite svu neophodnu papirologiju po završetku. U većim, dešava se da postoji poseban tim koji se bavi svakim od tri zadatka. Iskusan dispečer kamiona mora znati sve pokretne delove posla.

Šta čini iskusnog dispečera?

multi task monster
multi task monster

Iskusan dispečer održava prisebnost čak iu stresnim situacijama. On može razgovorom da izgladi svaku situaciju. Neke od ključnih veština koje iskusan dispečer kamiona treba da poseduje jesu:

  • Multitasking (mogućnost obavljanja više zadataka istovremeno) – razgovor sa brokerom ili vozačem dok zapisujete informacije koje ste dobili od njih je deo vašeg svakodnevnog posla
  • Prilagodljiv prema novim vozačima, nepredviđenim situacijama, fluktuacijama tržišta, novim alatima i slično
  • Veštine pregovaranja i samopouzdanje – da biste ubedili drugu stranu da radi sa vama, morate da imate čvrsto prisustvo, unutrašnje samopouzdanje i morate da budete u stanju da vešto definišete svoje zahteve.
  • Emocionalna samokontrola – ne dozvolite da vam emocije stanu na put. Rad sa ljudima ponekad može biti težak, ali dobar dispečer, iznad svega, drži svoje emocije pod kontrolom.

Prednosti pozicije dispečera

Postoji mnogo prednosti koje dolaze sa ovom radnom pozicijom. Uključili smo neke od većih u listi ispod.

  • Fleksibilnost – U zavisnosti od vašeg poslodavca, ovo je pozicija koja se može raditi remote, od kuće. U poslednjih nekoliko godina rad na daljinu favorizuju mnoge grupe ljudi kao i korporacije. Možda ne biste želeli da gubite vreme na prebacivanje između javnog prevoza kao što je nekada to bio slučaj. Možda ćete biti produktivniji i fokusiraniji niste okruženi drugim ljudima. Ili jednostavno više volite da ostanete unutra kada je ružno vreme napolju.
  • Oprema – Ne može biti jednostavnije. Sve što vam treba je običan kancelarijski računar, laptop ili tablet. Tablet? Upravo tako. Pošto se većina posla obavlja putem internet pretraživača, niste vezani za računar. Ne postoje softverske aplikacije koje se od vas zahtevaju instalaciju na Windows operativnog sistemu ili slično, i zbog toga ne postoje sistemski zahtevi koje vaš računar treba da sadrži. Četvorojezgarni procesor sa 8 GB RAM-a će vam dati dovoljno snage za obavljanje svih neophodnih zadataka.
  • Predvidljivi poslovni zadaci – Dnevni obim posla se može izvršavati unapred, tako da recimo danas možete završiti veći deo posla za sutra, ako je to nešto što želite. Pozicija dispečera kamiona nagrađuje organizovane ljude. Možete pokriti celu flotu kamiona dan ili dva ranije, i time osigurati zaradu, miljažu i predvidiv tok posla vozačima.

Zaključak

Postoji mnogo nijansi koje treba ispratiti kada je u pitanju rad dispečera, nijedan dan nije isti. Često se nađete u novom području, na novom tržištu, ili uzmete turu sa posebnim zahtevima koje vozač mora da ispuni…

Iskreno, osećaj je kao da igrate video igricu, gde ste naučili pravila prvog dana, ali svaki put kada je uključite, pojavljujete se na drugačijem nivou, u novom svetu. Naravno, mušterije su ponekad nestrpljive jer im je potrebna isporuka na određeno mesto do određenog vremena. Ipak, dispečeri su tu u srži svega, jer služe kao glavna referentna tačka komunikacije između mušterije i vozača (negovajući odnos sa obe strane).

Ako je ovo posao u kojem možeš sebe da zamisliš, prijavi se za kurs ovde!