Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

DISPATCH NOMADS

Dok sam gradio korporativnu karijeru, nisam ni mogao da pomislim da na svetu postoji takav posao gde ću imati mogućnost da tri meseca godišnje provodim na moru, a mesec dana skijajući, sa mogućnosti da radim sa takvih lokacija. Danas, uz sve tehničke i tehnološke napretke u kojima svi mi pojedinačno uživamo, to je nekima od nas jednostavno svakodnevnica.

Kako u našem online kursu za dispečere napominjem da je ovaj posao moguće raditi sa maltene bilo kog mesta na planeti, moj tim i ja smo želeli to i da vam dokažemo ličnim primerom. Ok sad, nismo baš otišli na Grenland (ko zna, jednog dana?) ali za početak smo se potrudili da pretočimo reči u dela.

Naravno, treba mnoge kockice da se poklope da bi došlo do ovoga. Shodno tome da posao dispečera jednostavno ne zahteva prisustvo na određenom mestu, već zahteva prisustvo određenim informacijama u određenom vremenskom periodu, prelomili smo da se oprobamo kao digitalni nomadi ovog leta.

ONLINE DISPATCH TRAINING COURSE MYCER

Plan je sledeći – raspustiti ofis na mesec dana i posetiti različite turističke destinacije a pritom radnim danima raditi na istom nivou i ponuditi isti kvalitet rada kao iz ofisa. Vikende smo ostavili za istraživanje ili relokaciju na drugu lokaciju. Kako kažu, priprema je pola obavljenog posla, i mi smo krenuli u istu.

Prvo što nam je palo na pamet jeste dostupnost interneta koji je osnovni alat za rad ovog posla. Tako da je to bilo među primarnim opcijama tokom izbora smeštaja. Svim smeštajima koje smo kontaktirali u prepisci smo tražili da pošalju snimak ekrana tokom merenja brzine interneta kao garanciju. Nekima se to nije svidelo pa nisu ni odgovorili na naše upite ali smo barem bili sigurni da su male šanse da su oni koji su odgovorili fejkovali rezultate.

Malo naporno u startu ali “better safe than sorry”. Kad smo već kod toga, odmah smo se raspitali kod A1, svog teleoperatera, koji su uslovi za internet u romingu, ukoliko kojim slučajem bude potrebe za tim.
Ponuda je sasvim ok bila što se nas tiče, 10GB interneta za nekih 4000 dinara, u trajanju od mesec dana. Možda neće biti dovoljno za svakodnevni rad, ali će definitivno biti i više nego dovoljno da se premoste eventualni momenti nestanka interneta u smeštaju.

Uvek je moguće da nestane struje ili dodje do preopterećenja mreže. To ne može da vam bude opravdanje. Morate uvek imati rezervnu opciju. Svakako ne biste želeli da druga strana ima tehničkih problema kada treba da vam pusti uplatu za vaš rad, zar ne?

Sad kad smo i to rešili, sledeća na spisku je tehnika. Laptop je sasvim odgovarajuća priča za ovaj posao. Naravno, što je veći ekran, to će vam biti lakše da radite jer se jednostavno više toga vidi. Posebno ako ste ćorus kao ja. Nekada mi se čini da ako još malo uveličam font moraću da pređem sa monitora na televizor 😀

ONLINE DISPATCH TRAINING COURSE MYCER

Kako pored dnevnih dispečerskih obaveza imam i neka druga zaduženja, prebacivanje između više različitih prozora stotinu puta dnevno ume jako da me zamori.

Zbog toga sam se odlučio da ponesem svoj tablet sa sobom. Zgodna stvarčica je što sam tablet ima opciju “second screen” tako da kada je povezan na istu internet mrežu kao i “Windows” laptop, može se koristiti kao dodatni monitor. Druga dobra stvar jeste da ovaj tip tableta može da se prebaci u “DeX” radno okruženje koje je jako slično “Windows”-u, gde se “Chrome” pretraživač, u kojem ja obavljam veći deo posla, može koristiti u originalnoj a ne mobilnog verziji. Čisto osiguranje da ukoliko se nešto desi sa laptopom, imam rezervnu opciju.

ONLINE DISPATCH TRAINING COURSE MYCER

Kako na laptopu i telefonu već imam instaliranu RingCentral aplikaciju, rešio sam problem telefoniranja. Sve što mi je sada bilo potrebno jeste da ne držim telefon u rukama već da budu slobodne za kucanje. Ovaj deo sam rešio bežičnim slušalicama koje u isto vreme mogu biti povezane na više uređaja i prebacuju se na onaj izvor zvuka koji je trenutno aktuelan. Pored toga, staju u džep!

ONLINE DISPATCH TRAINING COURSE MYCER

Kako sam se nosio mišlju da imam bekap opciju za laptop, pade mi na pamet da su veće šanse da nešto krene naopako sa mobilnim telefonom nego sa laptopom. Iskopao sam neki stari mobilni, i nakon što sam testirao da i dalje radi dobro, umirio svoje strahove.

Pored ovoga sam spakovao i eksternu bateriju, punjače i svoje ćoroskope (naočare).
I ostale kolege su se vodile mojim spiskom i organizovali se slično.

Sumarum bi izgledao ovako:
Laptop – komada 1.
Tablet – komada 1.
Slušalice – komada 1.
Telefon – komada 2.
Dani van ofisa – komada 30.

Krećemo!
Na spisku su SolunVolosSantoriniAtinaBarselona i Pariz.

Pratite nas da saznate kako smo prošli!