Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

DISPEČER KAKVO JE TO ZANIMANJE I KAKO DO POSLA

Dispečer je osoba koja se bavi upravljanjem i nadzorom rada vozila ili uređaja u različitim industrijama, kao što su transport, avijacija, pomorstvo, energetika i drugi. Ovaj posao zahteva veliku organizovanost, sposobnost multitaskinga i brzo reagovanje na nepredviđene situacije

Kako do posla?

LAKO UZ SINALCO! Malo šale nije na odmet, naravno.
Posao naravno nigde ne pada sa neba, pogotovo ako nemate nikakvog znanja niti iskustva.

piece of cake
piece of cake

Svakako, najbolji način da se nauči ovaj posao bi bio da vam neko da neograničeno vreme koje ćete da provedete pored njega i gledate kako on radi ovaj posao dok vam uz to i postupno objašnjava svaki korak svog procesa rada.

Nažalost to je jako retka pojava. Može se reći čak ređa i od mogućnosti da vidite Halejevu kometu (svakih 75-79 godina).

every 70 years
every 70 years

Razlog je jako jednostavan. To jest, možemo reći dva glavna razloga.

Prvi bi bio tajnost podataka. Firme ne žele da im se tek tako po kancelariji mota neko sa kime nemaju zaključen ugovor o radu i sve što on prati ko bi mogao pokupiti podatke i otići sa njima ko zna gde.

U ovom poslu ne samo da se radi sa velikim brojem podataka, već se radi na dugogodišnjem sticanju kontakata iz svih grana ove branše. Knjige kontakata su možda i najvrednija stvar koju može imati jedan dispečer i ono što mu daje na vrednosti kada prelazi iz jedne firme u drugu.

industry cold war
industry cold war

Drugi razlog je možda i jednostavniji od prvog.
Nemogućnost prenošenja znanja. Sve i da nađete nekoga ko će imati strpljenja da vam u svom hektičnom radnom danu odobri pristup informacijama kojima barata, to će se uglavnom svesti na “SEDI I GLEDAJ MENE ŠTA JA RADIM“.

Bez detaljnog uvoda o makro i mikro ekonomiji, objašnjenja kako radi market, fluktuacija i sezonaliteta kojima je isti podložan, pojmova korišćenih u samoj industriji kao i saobraćanih propisa da bi se isti radio, šta se radi u datoj situaciji a šta ne, i zbog toga male su vajde od tog “gledanja”.

micro macro industry
micro macro industry

Godinama gledamo svi fudbalere Premier Lige na tv ekranima kako pikaju loptu pa opet eto niko od nas ne napravi karijeru u tome. Retki dobace i do pristojnog igrača na rekreativnim terminima.

Kako bi mi rekli “OD GLEDANJA NEMA SELAMETA”.

To je među najbitnijim razlozima zašto treba da proveriš besplatne lekcije iz našeg NAJKOMPLETNIJEG KURSA ZA DISPEČERE gde možeš proveriti da li tebi odgovara ovaj način učenja.

I ne samo to, već isto možeš uraditi i sa naša dva pomoćna kursa 100 FRAZA KOJE DISPEČERI KORISTE kao i VEŠTINE PREGOVARANJA SA BROKERIMA I KAMIONDŽIJAMA.

Sa ova TRI KURSA ti dajemo svojevrstan ključ u ruke kako se radi ovaj posao.

Sa druge strane, naravno, ni poslodavci na Balkanu koji postavljaju oglase za dispečere nisu baš najrealniji. Traže osobe sa minimalno 2 ili 3 godine iskustva a kada odete na sajt APR (Agencija za Privredne Registre) da proverite firmu, ona ili ne postoji ili još iz pelena izašla nije.

Tako da mu dođe na to da traže nekoga ko ima više iskustva nego što oni postoje. Kada uvide da takve bejbisiterke uglavnom koštaju jako puno jer ih ima jako malo, onda spuste loptu i razgovaraju sa kandidatima koji su im bliži po godinama a i po ceni rada.

Svakako govorimo o industriji koja godišnje prometuje preko $790 MILIJARDI . To je više novca u samo jednoj industriji nego ekonomije Srbije (sa Kosovom), Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske i Rumunije zajedno! I to za samo nekih tričavih $20 MILIJARDI!

$790 billion industry
$790 billion industry

Tako da statistički gledano, veće su šanse da nađete posao u ovoj industriji nego bilo gde u regionu Balkana.

Koji su osnovni zadaci dispečera?

Glavni zadatak dispečera je praćenje kretanja vozila, osiguravajući da se svaki zadatak obavlja u skladu sa zahtevima, saobraćajnim propisima i zadatim standardima.

basic dispatch tasks
basic dispatch tasks

Dispečer je zadužen za organizaciju ruta i raspored vožnje za vozila, a takođe rešava probleme i hitne situacije koje se mogu pojaviti tokom vožnje, kao i eventualnih problema koji se mogu pojaviti na utovaru ili istovaru.

On je u stalnom kontaktu sa vozačima kako bi se rešili bilo kakvi problemi ili prepreke koje se mogu pojaviti na putu. Pored toga, može se reći da je upravo on vozaču glavni a često i jedini izvor informacija vezano za radni zadatak koji treba da obavi. U njega se vozač uzda da će mu pored pružanja kvalitetnih informacija na osnovu kojih će raditi svoj posao, dispečer i ispregovarati najbolju finansijsku kompenzaciju za dogovoreni rad i uslugu transporta.

Možemo slobodno reći da je dispečer pre svega pozicija u sektoru prodaje.
Jer iako dispečer ne prodaje neki fizički proizvod, on mora biti dobar pregovarač kako bi sa stranom kojoj je potrebna usluga transporta dogovorio najbolju moguću novčanu kompenzaciju a ponovo unutar saobraćajnih propisa, specifičnih zahteva koji su zahtevani za transport određenih roba i naravno, dostupnih radnih sati vozača.

dispatch sales position
dispatch sales position

Ergo, dispečer prodaje uslugu komercijalnog transporta po najboljoj mogućoj ceni unutar zadatih parametara.

Najvažnije veštine dispečera?

Da bi se uspešno obavljao posao dispečera, potrebno je posedovati određene veštine. Među najvažnijim su sposobnost brzog reagovanja i donošenja odluka pod pritiskom, dobro poznavanje geografije, dobre komunikacione veštine i sposobnost da se donese kvalitetan zaključak korišćenjem više različitih izvora informacija istovremeno.

most important skills
most important skills

Takođe je neophodno poznavati procedure i propise koji se primenjuju u određenim situacijama, kao i umeće korišćenja specijalizovanog softvera putem kojeg se prati aktuelna ponuda i potražnja na tržištu transporta kao i specijalnog softvera za praćenje i nadzor vozača, te poznavanje propisa radnih sati istih.

Poznavanje engleskog jezika je obavezno, iako za to nije potreban neki napredni nivo. Nisu vam potrebne Kembridž diplome iz engleskog da bi radili ovaj posao. Naravno, što bolje poznajete jezik, pre ćete razumeti drugu stranu. Slobodno možemo reći da je A2 nivo poznavanja jezika sasvim dovoljan za početak. U komunikaciji između dispečera i brokera, kao i između dispečera i vozača se konstantno vrte iste šablonske rečenice koje ćete nakon nekog vremena naučiti kao dete pesmicu.
Detaljnije informacije možete naći u našem kursu 100 FRAZA NA ENGLESKOM JEZIKU koje dispečer svakodnevno koristi koji će vam biti i više nego dovoljan za ovaj posao.

Da li posao dispečera može da se radi od kuće?

Posao dispečera se često može raditi od kuće, pogotovo u ovim vremenima kada se sve više poslova prebacuje na online platforme. Mnogi dispečeri u komercijalnog teretnom transportu rade od kuće, ali postoji i veliki broj firmi koji zahtevaju da se rad obavlja iz njihovih kancelarija.

work from home
work from home

Generalno gledano, posao dispečera se može raditi sa bilo koje lokacije koja vam pruža stabilnu internet konekciju. To je jedini preduslov. Sve van toga je stvar ličnog afiniteta, sposobnosti i kvalifikacija pojedinca, kao i poslovne politike transportne firme kao pravnog lica u čije ime se obavlja usluga komercijalnog transporta.

Mi smo ovaj posao radili ne samo od kuće već i iz Skopja, Soluna, Volosa, Santorinija, Atine, Barselone i Pariza. Pored ovoga, ovaj posao nam daje mogućnost da skijamo mesec dana svake godine, što bi retko gde drugo bilo moguće.

Ako te interesuje kako je to bilo, pozivamo te da pogledaš sekciju NOVOSTI na našem sajtu i malo uživaš u tekstovima i fotkama koje smo napravili.

Koji drugi posao osim nekog iz IT sveta bi mogli da radimo ovako?
Mi ne znamo a ti ako znaš, javi nam slobodno, naša mejl adresa se nalazi u futeru sajta.

Posao dispečera za kamione na USA tržištu – koliko je zahtevno?

how demanding is it
how demanding is it

Dispečer za kamione na USA tržištu ima veliku odgovornost, jer je odgovoran za organizovanje rute i rasporeda vožnje za određeni broj kamiona koji prevoze teret širom zemlje. Zahtevi ovog posla mogu biti vrlo visoki, jer dispečeri moraju da imaju visok nivo koncentracije, veliku pažnju i da brzo reaguju na promene u okruženju, kao što su nepredviđene okolnosti u saobraćaju ili neočekivane i iznenadne promene u zakazanom i dogovorenom rasporedu transporta robe.

Za koliko vremena se može savladati posao dispečera?

Trajanje obuke za posao dispečera varira u zavisnosti od industrije i specifične uloge koju osoba želi da obavlja. Međutim, obuka za dispečere My-Cer, omućava da odredite sopstveni tempo napretka i da već u roku od nekoliko nedelja steknete sertifikat i počnete da radite ovaj posao. Takođe, važno je napomenuti da ćete nakon ovakve obuke imati mnogo mogućnosti za napredovanje i sticanje iskustva kroz rad jer ćete izgraditi izuzetan temelj na ovom kursu koji je fokusiran na rad dispečera za kamione u Americi.

Kolike su plate dispečera za kamione na USA tržištu?

show me the money
show me the money

Plate dispečera za kamione u Sjedinjenim Američkim Državama variraju u zavisnosti od niza faktora, uključujući iskustvo, lokaciju, veličinu i vrstu preduzeća za koje rade. Prema podacima sa sajta Glassdoor, prosečna godišnja plata za dispečere u SAD-u iznosi oko 50.000 do 60.000 dolara, ali neki dispečeri mogu zarađivati i do 80.000 dolara godišnje ili više, posebno oni sa velikim iskustvom i znanjem. Osim toga, dispečeri imaju priliku da napreduju i postanu menadžeri, što može znatno uticati na njihove plate.

Kod nas na Balkanu, naravno, situacija je malo drugačija od ove. Iako sa sigurnosti možemo reći da i ovde postoje dispečeri koji zarađuju cifre bliske ili jednakim kao kolege iz Amerike, ipak moramo uzeti jedno u obzir.

Firme koje se bave ovim poslom a zapošljavaju dispečere i druge profile radnika unutar svojih kompanija a koje najveći deo svoje operacija vode sa Balkana to rade mahom iz jednog jednostavnog razloga. Pristup kvalitetnoj a jeftinoj radnog snazi.

Shodno tome možemo reći da plate dispečera (za komercijalni transport velikim kamionima koji nose bruto 40 tona tereta u USA) na regionu Balkana u proseku startuju od $1000 mesečno.

Naravno, tu se vodi veliko pitanje prijave, ostvarivanja socijalnog i penzionog prava. Veliki broj firmi pokušava da dodatno uštedi na tome (pored toga što već plaćaju u proseku 4 ili 5 puta manje nego u USA) te zarade ili u totalu isplaćuju na ruke, ili zaposlene prijavljuju na minimalac a zatim razliku zarade isplaćuju na ruke.

Pored ovoga, ima i “mudrijih” koji su se dosetiili da od zaposlenih traže da otvore preduzetničke firme te da ih na taj način isplaćuju, a da se oni sami brinu o svojim porezima i doprinosima.

Ovoj poslednjoj mahom pribegavaju firme čiji dispečeri imaju daleko veće fiksne zarade iznad proseka ili koji rade na procenat od prometa, te su sume za isplatu daleko veće od pomenutih $1000.

Svakako, u pitanju je jako mlada usluga za specifičnu industriju koja je kod nas tek u povoju (može se lako uporediti sa IT sektorom), gde je jako lako napredovati kada se pokaže određeni nivo kvaliteta rada, i gde je promena firme zarad bolje zarade svakodnevnica a regulacije od strane tržišta rada, države i referentnih institucija tek treba da nastupe.