Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

Fraze na engleskom jeziku koje dispečer koristi – prvi deo

U sledećim tekstovima pokrivamo neke od opštijih termina i pojmova koje dispečer koristi unutar kamionske industrije u USA.

Namera MyCER platforme za online učenje

je da vam pruži kvalitetno znanje stečeno kroz decenijsko iskustvo koje možete odmah praktično primeniti. Pored naših kurseva, na našoj stranici NOVOSTI možete naći pregršt besplatnih kvalitetnih informacija vezanih za industriju.

Predlažemo da ih nakon čitanja ovog teksta sve pročitate jer znanje nije za bacanje!

Hajde da pogledamo koje su neke od najčešćih fraza koje se svakodnevno koriste u komunikaciji između dispečera, vozača i brokera.

Breaker-Breaker

Pozdravna poruka kamiondžija putem CB radija.
Good Buddy: Izraz kojim se kamiondžije međusobno oslovljavaju putem CB radija.

CB radio

Kamiondžije uglavnom koriste CB radio za neformalnu komunikaciju na kratkoj udaljenosti—većina mobilnih CB radija može doseći udaljenosti do 15 milja, u zavisnosti od jedinice i terena, dok bazne stanice obično postižu udaljenosti od deset milja između stanice i mobilne jedinice.

CB radio signali nisu dalekosežni, ali se mogu koristiti za ažuriranje drugih kamiondžija o promenljivim uslovima na putu, predstojećem vremenu, pa čak i zamkama brzine ili otvorenim stanicama za merenje i kontrolnim punktovima ispred. Pored toga, kamiondžije mogu da koriste CB radio da traže pomoć i savet, kao što je pomoć oko puknute gume ili preporuke za dobar restoran u sledećem gradu. Štaviše, mnogi službenici u industriji kamiona takođe koriste CB radio za komunikaciju, uključujući osoblje za vaganje i zaustavljanje kamiona.

citizens-band-radio

CB radio uređaji koriste skup od 40 diskretnih kanala u opsegu od 27 MHz za komunikaciju. Međutim, većina kamiondžija obično koristi samo dva od ovih 40 kanala, iako upotreba može zavisiti od vaše lokacije u Sjedinjenim Državama. Kanali 17 i 19 su dva kanala koja najčešće koriste kamiondžije; u nekim oblastima, oni na putevima ka severu i jugu koriste kanal 19, dok oni na putevima ka istoku i zapadu komuniciraju na kanalu 17.

Smokey ili Bear

Termin za osoblje za sprovođenje zakona, izveden iz asocijacije na stil šešira koji nose neki državni vojnici sa onim koji je nosio Medved Smoki.
Ovaj izraz, iz slenga kamiondžija, aludira na stil šešira koji nosi neko osoblje za sprovođenje zakona – onaj koji podseća na onaj koji nosi ikona protivpožarne bezbednosti Medved Smoki.

smokey or bear trucker slang

Alligator: Guma koja se raspršila po autoputu

Ako je moguće, trebalo bi da izbegavate ove opasnosti kako vas ne bi „ugrizli“. Iako je kamion mnogo veći od komada izduvane gume, može oštetiti vaša creva, kaiševe ili druge delove traktora.

Chicken Coop: mesto za bezbedno zaustavljanje kamiona

Često se odnosi na odmorište pokraj puta, ili na velike benzinske pumpe na kojima vozači mogu točiti gorivo, pojesti topao obrok, koristiti tuš i odmoriti se tokom pauze u vožnji.

Double Nickel

Ograničenje brzine od 55mph (milja na sat) i ona se
smatra optimalnom ravnotežom između brzine i efikasnosti goriva.

Hammer Lane or fifty-dollar lane: Najbrža traka na autoputu

Vožnja ovom trakom često zahteva od vas da vozite 5 milja brže od predviđenog ograničenja brzine kako ne biste usporavali druga vozila. Sleng koji se koristi za komunikaciju.

Drop and Hook

Preuzimanje unapred utovarene prikolice na mestu utovara, koju vozač ostavlja na mestu istovara. Ovo se mahom dešava kada se vozi pošta. Tu vozač može doći samo kamionom, bez svoje prikolice, preuzeti već spremnu prikolicu u kojoj se već nalazi tovar, zakačiti je za kamion i odvući na mesto istovara gde će je ponovo otkačiti od kamiona. Zatim može ponoviti ovaj proces sa nekom drugom prikolicom.

Deadhead: Putovanje kamiona bez tereta

Ovo se odnosi na svaki put kada kamiondžija vuče praznu prikolicu. Pošto pronalaženje tereta nije uvek lako, često je neophodno da se pređe na sledeći teret.

dead-head

Backhaul

U transportu je teretna pošiljka koja se vuče povratnim tranzitom vozača i vozila do svog porekla. Nakon otpreme tereta na primarnu destinaciju, prevoznici mogu da premeste pun kamion, delimičan teret ili pošiljku manje od kamiona na povratnom putu tog istog vozila.

backhaul-in-trucking

U našem kursu 100 FRAZA NA ENGLESKOM JEZIKU pokrivamo sve što vam je potrebno da bi zvučali poput profesionalca prilikom razgovora. Ne samo to, već smo vam u kursu spremili i obrasce pisane komunikacije sa brokerima i kamiondžijama.

I ne samo to! Spremili smo vam i trikove koje koristimo u komunikaciji kao bi ostvariili personalnu konekciju sa drugom stranom što dovodi do lakšeg zaključivanja posla.

Pogledaj besplatne lekcije iz našeg kursa i budi bez straha da ćete znanje engleskog jezika kočiti na tvom putu da postaneš kvalitetan dispečer.

Sve što čini kvalitetnog dispečera koji odgovorno upravlja svojim vremenom, kvalitetno upravlja svojom flotom i aktivno održava stečene poslovne kontakte se nalazi u našem NAJKOMPLETNIJEM KURSU ZA DISPEČERA.

Nama je trebalo samo 10 godina da skupimo ovo znanje i pretočimo ga u kurs kako bi vi mogli hodati utabanim stazama iza nas.

ZAPOČNI BESPLATNO
perm_identity
call
email
visibility