Alternativni-My-Cer-logo-za-primenu-na-belim-pozadinama

+381 61 2020 087

DISPEČER ZA KAMIONE U AMERICI – KOMPLETAN VODIĆ

Dispečer za kamione u Americi je osoba koja organizuje, nadgleda i upravlja kretanjem teretnih drumskih vozila u transportnoj industriji. Ova uloga je vitalna za efikasno i sigurno prevoženje robe širom Sjedinjenih Američkih Država. U ovom članku ćemo istražiti sve što treba da znate o tome kako postati dispečer kamiona u Americi.

Potražnja za dispečerima kamiona na US tržištu

Dispečeri kamiona su u velikoj potražnji na američkom tržištu rada, pogotovo zbog rasta e-trgovine i povećane potrebe za prevozom robe. Procenjuje se da će potražnja za ovom ulogom porasti za 6% do 2029. godine, što ukazuje na veliku priliku za one koji žele da se bave ovim poslom.

Trenutno u godini 2023. usled raznih globalnih ekonomskih i geopolitičkih dešavanja, ova situacija na prvih pogled se čini suprotnom od datog predviđanja.

Usled trenutno aktivne recesije, u koju su nakon više uzastopnih godina vrtoglavnog rasta ušle sve vodeće globalne ekonomije, je primetno usporavanje i na samom tržištu drumskog komercijalnog transporta u USA. Ova industrija vredi oko $800 milijardi godišnje i nimalo ne čudi da svi žele deo tog kolača, ugledani na poslednjih nekoliko godina uzastopnog vrtoglavnog prosperiteta.

seek dispatchers
seek dispatchers

Podatak nam govori da je tokom 2022. godine otvoreno 117.000 novih kompanija namenjenih komercijalnom transportu u USA. Tu su uglavnom u pitanju kompanije malog formata sa flotom manjom od 10 kamiona.

Kako je samo tržište veoma kompetitivno nastrojeno usled mogućnosti za velikom zaradom, dobar deo ovih novopečenih firmi neće preživeti svoje prve dve godine postojanja.

Plima i oseka koje donose promenu ponude i potražnje na slobodnom tržištu je svakodnevnica u ovom poslu i veoma često se pokažu previše izazovnim za novajlije koji odluče da samostalno isplove na ovaj okean.

Previše faktora je uključeno u uspešno poslovanje jedne firme, gde su ulazni troškovi podjednako bitni kao i “prodajna cena” usluge po kojoj se vrši transport.

Tokom prvog kvartala svoj kraj samostalnog nastupanja u industriji je videlo oko 9.000 firmi. Ukoliko se ovaj trend nastavi, procena govori da bi do kraja godine istu sudbinu moglo dočekati još nekih 30.000 “MC”-jeva. Gledano čisto statistički, to je nešto manje od 35% firmi u odnosu na brojku novo-osnovanih u 2022. godini.

Svakako, ovo ne znači definitivan kraj za vozače ovih kompanija. Neki će jednostavno preći da voze u druge firme i pojačati brojnost njihovih flota, isto kao i što će neke od ugašenih firmi pojesti neka “veća riba”.

Svakako sa sigurnosti možemo tvrditi da je broj kamiona koji svakodnevno prevoze teret po drumovima Sjedinjenih Američkih Država trenutno na istorijskom maksimumu.

Iskustvo nam govori da jedan dispečer koji radi na principu “SPOT” marketa vodi brigu o pet kamiona/vozača u proseku. Što se tiče “DEDICATED” marketa taj odnos je nešto drugačiji i jedan dispečer može voditi računa o daleko većem broju vozila, sa time da on u tom slučaju radi samo “TRACK AND TRACE” deo dispečerskog posla i da prati rad vozača na turama koje je već ugovorio neko iz menadžmenta firme.

Kako je poznato da veći broj kamiona raspoloživih od strane 3PL (3rd Party Logistiscs) kompanija za transport traži svoje sledeće utovare upravo na slobodnom marketu iliti “SPOT” marketu, a da je u pitanju industrija koja godišnje prometuje vrtoglavih $800 milijardi, sa trenutnih 3,5 miliona aktivnih vozača (koji su svaki dan na putu) i nekih 1,5 miliona pasivnih (koji su trenutno van upotrebe), dolazimo do jednostavne računice koliko je dispečera potrebno da bi se ovi kamioni svakodnevno uposlili.

Posao dispečera je prvi iza poslova iz IT struke i spada među najtraženije, najpopularnije i najplaćenije zanimanje na tržištu rada Balkana.

Relativno kratko vreme potrebno za savladavanje samih osnova ovaj posao čini izuzetno primamljivim u odnosu na dug proces učenja i posebne zahteve koji su potrebni za rad u IT struci, jedinom ekvivalentno plaćenom zanimanju u ovom momentu.

Rad od kuće kao dispečer kamiona za Ameriku

Rad od kuće je sve popularniji u današnjem poslovnom svetu, a dispečeri kamiona nisu izuzetak. U zavisnosti od kompanije, dispečeri kamiona mogu raditi od kuće koristeći softvere za nadzor i upravljanje kretanjem kamiona. Međutim, postoje firme koje zahtevaju rad u kancelariji kao deo svoje poslovne kulture. Neke od firmi, opet, usled različitih razloga, nude isključivo rad od kuće.

Ukoliko govorimo o radu iz kancelarije, podrazumeva se da kompanija za koju dispečer radi obezbeđuje sve potrebne stvari za rad. U realnosti, ne treba puno toga da bi se obezbedio sav alat za rad jednog dispečera. Kvalitetan kompjuter sa dva monitora, IP telefon (mada se može raditi i putem VOIP aplikacije koju je moguće instalirati na mobilni telefon i kompjuter) i kvalitetna internet konekcija bi bili optimum za rad.

Generalno gledano, ovo sve može i pojedinac u svom domu organizovati, a provereno možemo reći da se sve ovo može raditi i sa laptopa i mobilnog telefona.

dispatcher work from home
dispatcher work from home

Sve zavisi ličnih afiniteta i nivoa tehnološke pismenosti pojedinca.

Moramo ovde napomenuti da je “outsourcing” ključna reč u ovoj industriji kada govorimo o radnom mestu dispečera.
Ušteda” je druga ključna reč koja ide ruku pod ruku sa prvom.
Matematika za kompaniju koja je poslodavac je krajnje jednostavna.

Radni sat zaposlenog u Americi je među najskupljim na svetu, a posao dispečera se može obavljati sa bilo koje lokacije gde postoji iole kvalitetan pristup internetu.

Počeci za “outsourcing” u ovoj industriji su generalno bili vezani za Indiju, tačnije Mumbai, koji zovu prestonicom “call service/customer service” usluga jer se procenjuje da prometuje $3 milijarde godišnje samo od ove usluge.

Naravno, kako svaka “expat” zajednica, iliti dijaspora, gravitira ka svojoj rodnoj grudi, tako su i ljudi sa Balkana krenuli sa otvaranjem podružnica svojih transportnih firmi u svojim matičnim zemljama i da radnike traže među svojim sunarodnicima.

Ovaj trend polako uzima maha i u nekim momentima na popularnim oglasnicima za poslove se može videti više oglasa u kojima traže dispečere nego u kojim traže programere.

Iskustvo nam ponovo govori da najveći broj firmi, koje su otvorene kod nas, svoje matične firme ima u blizini grada Čikaga, koji je i poznat kao najveći centar Balkanske dijaspore.

Šta sve obuhvata ova radna pozicija?

Dispečeri kamiona su odgovorni za organizovanje ruta i rasporeda vožnje za kamione koji prevoze teret širom SAD-a. Takođe se brinu o praćenju kretanja kamiona i rešavanju problema koji se mogu pojaviti tokom transporta. Ova pozicija za početak zahteva dobro poznavanje geografije i sposobnost brzog reagovanja na promene u okruženju.

Pored ovoga, dispečer mora biti odličan pregovarač iliti “trader” kako bi sa brokerom ispregovarao najbolju finansijsku nadoknadu za uslugu koju će obavljati njegov vozač i kamion na prevozu tog tereta. Više o ovome možete saznati u našem kursu “VEŠTINE PREGOVARANJA” i ovim putem vas pozivamo da pogledate besplatne lekcije iz ovog kursa uz koji imate mogućnost postati bolji pregovarač.

Pored ovoga, edukacija o industriji, makro i mikro ekonomiji i stanju tržišta na kom nastupate je među najbitnijim aspektima koje čine kvalitetnog dispečera.
Priprema je pola posla a u ovom slučaju se može reći i daleko više od toga.

Upravljanje sopstvenim vremenom je velika stavka koja će vam pomoći da kvalitetnije obavljate svoj posao kao i da sami sebe i svoje vozače čuvate od potencijalnih rizičnih situacija. Ne govorimo sada o fizički rizičnim situacijama poput vožnje kamiona preko zaleđenih jezera ili prolazak regije karakteristične za tornadu tokom sezone istih.

Govorimo o jednom daleko jednostavnijem aspektu – ekonomskom.
Ukoliko posvetite sat vremena svakog dana na izučavanje trenutnog stanja tržišta na marketu na kom nastupate, daleko lakše će sam posao ići.

Svakodnevno pozivanje svake oglašene ture redom i oštrenje svojih pregovaračkih veština sa brokerom koji jednostavno nema više od dodatnih $50 ili $100 na toj turi da vam ponudi, je daleko lošije potrošeno vreme.

Toplo savetujemo da je bolje utrošiti jedan sat na pronalaženje regija koje u tom momentu dobro rade i gde je ponuda slobodnog kapaciteta daleko manja nego potreba za istim.

To je pravi način da se pobegne iz svakodnevne trke “ko će pre”, “ko je bliži” i “ko će jeftinije”. Na ovaj način vi kao transporter držite konce u rukama i radite takozvani “cherry picking”. Umesto da se trkate sa drugim transporterima da ugrabite pristojnu turu, prelazite u realm u kojem birate šta ćete voziti od ponuđenog.

Takođe, istraživanjem tržišta se unapred dolazi do zaključka da li idete u lošu oblast odakle je ponuda jako slaba ili je cena po kojoj plaćaju usluge transporta slabija od proseka. Na taj način tačno možete odrediti za koju cenu bi poslali kamion na takvo mesto kao i na koji način da ga brzo sklonite sa takve pozicije.

Kako se ovo sve dešava na veoma kompetitivnom “SPOT” marketu na kojem nastupaju i svi drugi, i gde se ponuda i potražnja odvija u realnom vremenu, radni dan dispečera može nekada jako sličiti radnom danu brokerskom podijumu na Wall Street.

Naravno, sve zavisi od organizacionih sposobnosti pojedinca, radne etike, kao i generalnog radnog okruženja i politike poslovanja firme.

Koji nivo znanja engleskog jezika je dovoljan?

Zbog međunarodne prirode transportne industrije, znanje engleskog jezika je neophodno za posao dispečera kamiona u Americi. Za ovaj posao je potrebno posedovati barem osnovno znanje engleskog, dok bi naprednije znanje jezika svakako bilo od koristi.

do you speak english
do you speak english

Jednostavno rečeno, što bolje znate engleski jezik, lakše će vam biti da obavljate ovaj posao. Samo rad se dešava u SAD gde je engleski jezik deo svakodnevnice.
Naravno, dešava se i da sami vozači ne govore dobro engleski jezik iako žive na toj teritoriji i da će im treba ti pomoć dispečera kako bi im razrešili razne svakodnevne situacije vezane za posao.

Moramo uzeti u obzir činjenicu da su Sjedinjene Američke Države jedan takoreći multikultularni lonac gde su mnoge nacije ovog sveta našle svoj drugi dom daleko od kuće ali i dalje neguju svoje korene.

Shodno tome će se često desiti da čujete neke specifične reči koje potiču iz njihovog maternjeg jezika a koje su dobile neki oblik i našle svoje mesto u engleskm jeziku.

Pored toga, samo engleski jezik dolazi u 30 različitih dijalekata unutar država članica i razlike u govoru su jako primetne kada razgovarate sa nekim iz Luizijane, Čikaga ili Njujorka. Naravno, specifičan izgovor raznih doseljenika je takođe jako prepoznatljiv i dok se za neke nacije kaže da govore “pevajući engleski” za narode Balkana i istočne Evrope je specifično što umesto “kotrljajućeg R” izgovaraju “tvrdo R” kao i da imaju čist izgovor samoglasnika. Naravno, vežbom se dolazi do savršenstva a kada radite bilo koji posao na stranom jeziku i govorite ga 8 do 10 sati svakodnevno, dolazite do jednog jako zavidnog nivoa znanja.

Pored osnovnog poznavanja engleskog jezika, unutar industrije se koristi specifičan sleng koji dispečeri, brokeri i vozači koriste međusobno. Specifične reči i rečenice možete naći na našem kursu “100 FRAZA” u kojem smo prošli sve fraze koje se koriste u ovoj industriji i koje će vam olakšati i ubrzati svakodnevnu komunikaciju sa svim stranama uključenim, ubrzati vas u obavljanju vašeg posla i podići ga na jedan viši nivo.

Da li postoji kurs za dispečera kamiona u Americi?

Postoje različiti kursevi i obuke za dispečera kamiona u Americi, a najkompletniji kurs na našem jeziku, nakon kojeg je čak 87% polaznika ubrzo započelo rad u industriji je My-Cer kurs za dispečere kamiona u Americi.

Pogledajte sadržaj kursa, iskustva polaznika i prijavite se da besplatno steknete uvid u vrednost ove obuke.

ZAPOČNI BESPLATNO
perm_identity
call
email
visibility

Koje sve oblasti treba naučiti za ovaj posao?

Kao što smo već rekli, da bi neko bio dobar dispečer ne može zadovoljiti samo jedan od kriterijuma kao što je kvalitetno poznavanje rada na računaru, ili samo kvalitetno poznavanje engleskog jezika, ili kvalitetne pregovaračke ili organizacione veštine.

Ovaj posao je upravo miks svih navedenih stvari i nešto više od toga.

Prevashodno, da bi ste radili “nešto” morate prvo poznavati kako to “nešto” zapravo radi. A ovde govorimo o industriji koja godišnje generiše oko 800 milijardi dolara.
Govorimo o industriji na koju uticaj ima globalna ekonomija, kontejnerski transport robe brodom i jak uvoznički i izvoznički lobi na kojem počiva ekonomija SAD.

Ako to nije dovoljno, na scenu stupa i mikro-ekonomski aspekt cele priče jer se SAD sastoje iz 50 federalnih država gde svaka ima svoj specifični ekonomski uticaj, koji je prisutan u veoma velikom rasponu, od turizma, poljoprivrede, do visoko-tehnološke industrije.

Sve ovo čini tržište podložnim volatilnosti u segmentu ponude i potražnje, fluktuaciji i specifičnom sezonalitetu usled velikog raspona georgafskih raznolikosti ekosistema na kojem se prostire a na kojem jedan dispečer nastupa.

Kroz naš NAJKOMPLETNIJI ONLINE KURS ZA DISPEČERA vas upoznajemo upravo sa svim navedenim stavkama kao i specifičnim saobraćajnim i pravnim propisima koje jedan dispečer mora poznavati da bi kvalitetno obavljao svoj posao.

I ne samo to, kroz decenijsko iskustvo kreatora unutar samog kursa pružamo tačan sistem rada čijom primenom imate mogućnost da maksimizujete svoj radni učinak kao dispečer i ne samo to, već i da budete potpuno sigurno da vašim delima nećete oštetiti nijednu stranu sa kojom sarađujete niti eventualno nesvesno dovesti vozača u fizičku opasnost ili naneti finansijsku štetu firmi za koju radite.

Koliko je vremena potrebno da se savlada posao dispečera za kamione?

Vreme potrebno za savladavanje posla dispečera kamiona zavisi od obuke i iskustva koje osoba kao pojedinac poseduje. Sama obuka može trajati između nekoliko nedelja i nekoliko meseci, a mnogi dispečeri dobijaju dodatnu obuku na poslu. Međutim, da bi se postao uspešan dispečer kamiona, potrebno je imati sposobnost brzog reagovanja na promene u okruženju, dobro poznavanje geografije, dobre komunikacione veštine i sposobnost da se kvalitetno žonglira između više različitih zadataka istovremeno.

Koje osobine treba da poseduje dobar dispečer za kamione?

Dobar dispečer kamiona treba da bude veoma organizovan, sposoban da multitaska, brzo reaguje na nepredviđene situacije i poseduje izvrsne komunikacione veštine. Osim toga, on treba da bude dobro upoznat sa transportnom industrijom, da poznaje procedure i propise koji se primenjuju u određenim situacijama i umeće korišćenja specijalizovanog softvera za praćenje i nadzor. Takođe, dispečer kamiona treba da bude strpljiv, tačan i sposoban da radi pod pritiskom.

Gde možete tražiti poslove dispečera kamiona na američkom tržištu?

Dispečeri kamiona mogu raditi za različite kompanije, uključujući prevozničke kompanije, logističke kompanije i vlastite preduzetničke projekte. Poslove dispečera kamiona možete pronaći na sajtovima za zapošljavanje poput Indeed, Monster i Glassdoor a ni domaći oglasnik za posao Infostud ne zaostaje sa ponudama za radna mesta dispečera. Takođe, preporučuje se da istražite kompanije u vašoj oblasti i kontaktirate ih direktno da biste saznali o mogućnostima za zapošljavanje.